Hoppa till huvudinnehåll

På arbetautomlands.se används kakor (cookies). Läs mer om hur det fungerar här.

Förbered hemflytten

När du bestämmer dig för att flytta hem till Sverige igen är det en del administration du behöver ta tag i, som flyttanmälan, försäkringar och överföring av pengar. Det kan också vara bra att förbereda sig mentalt på att vardagen kommer att förändras.

Checklista

Skriv in dig i Sverige samtidigt som du anmäler flyttanmälan i det land du tidigare bott i. Försök att överlappa så gott det går, för att inte hamna utanför systemet.

Avsätt tid för administration i samband med att du flyttar tillbaka till Sverige.

Besök Skatteverket för att anmäla att du vill flytta tillbaka, om du inte är folkbokförd i Sverige längre. Det gör du via ett personligt besök på ett av Skatteverkets servicekontor. Om du har familj som flyttar med dig till Sverige ska alla i familjen följa med till servicekontoret.

Avsätt även tid för att ordna bostad, bank och annat som du behöver när du är tillbaka i Sverige.

Se till att få hjälp av din arbetsgivare med allt du behöver för att flytta hem igen.

Fråga ditt fackförbund om de kan hjälpa dig i flytten tillbaka.

Dokumentera staden du lämnar för Sverige igen – fotografera och skriv ned viktiga platser. Det kan kännas värdefullt för dig längre fram.

Ta reda på om du behöver säga upp dina utländska bankkonton när du lämnar landet.

Ta reda på vad som gäller angående upphörande av visum och andra ev. tillstånd.

Ta reda på hur du går tillväga för att anmäla att du inte längre ska vara skriven i landet.

Vissa saker bör du förbereda och planera i god tid innan du reser hem, andra saker kan du ta tag i först när du är på plats i Sverige.

Se över vilka försäkringar du behöver säga upp och skaffa

Du behöver säga upp de försäkringar som du haft specifikt för utlandsvistelsen – för dig själv, hemmet, bilen osv. Ta kontakt med ditt försäkringsbolag i god tid för att ta reda på när du behöver säga upp försäkringarna. Se till att du fortfarande är försäkrad under hemresan. 

Om du ska anlita ett flyttbolag för att flytta de möbler du haft i din utländska bostad till Sverige är det viktigt att du tecknar en tilläggsförsäkring. Hör med den flyttfirma du väljer vad de har för alternativ.

Överföring av pengar mellan svenskt och utländskt bankkort
När det kommer till din ekonomi bör du se över om du får behålla ditt bankkonto i utlandet eller om det ska sägas upp. Om du ska föra över pengar mellan ditt utländska bankkonto och ditt svenska får du ha ränteläget i åtanke. Ränteinkomster från utländska bankkonton efter din hemkomst måste deklareras i Sverige, därför bör du ta kontakt med utlandsavdelningen på din bank för att få guidning i hur du ska tänka.

Läs mer om vad du bör tänka på när det gäller skatt vid hemflytt.

Om du har barn, planera deras skolgång

Planera i god tid vilken skola barnen ska gå i när ni kommer hem igen. Beroende på barnets ålder och hur länge ni varit utomlands kan ibland en internationell skola passa bättre än en kommunal. 

Gör flyttanmälan i lagom tid 

När du ska flytta tillbaka till Sverige behöver du ofta anmäla att du inte längre ska vara skriven i landet där du har bott. Det är viktigt att du gör detta i rätt tid, i samband med att du skriver in dig i Sverige igen – annars hamnar du utanför försäkringssystemet. Om något då skulle hända kan det innebära onödiga kostnader, för att du står utan försäkring. Försök alltså att planera din in- och utskrivning i respektive land så att du får de olika bekräftelserna nära inpå varandra. 

Dokumentera vardagen i utlandet

För att minnas platsen du bott på kan det vara bra att dokumentera vardagen i landet du nu lämnar; allt från att fotografera ditt kvarter till att skriva ned favoritställen och vardagliga sysslor kopplade till landet du nu bor i. Det kan kännas värdefullt längre fram.

Spara resehandlingar och andra dokument knutna till hemflytten

När du bokar din hemresa är det viktigt att du sparar alla dokument, med utresedatum och resehandlingar. De kan vara viktiga ur ett skatteperspektiv när du är tillbaka i Sverige igen, men också i landet du lämnar. Speciellt när det kommer till om du ska behålla din bostad i utlandet.  

Avsätt tid vid hemkomsten för administration av folkbokföring, bank etc
Avsätt tid för administration i samband med att du flyttar tillbaka. Om du inte är folkbokförd i Sverige behöver du anmäla till Skatteverket att du vill flytta tillbaka. Det gör du via ett personligt besök på ett av Skatteverkets servicekontor. Om du har familj som flyttar med dig till Sverige ska alla i familjen följa med till servicekontoret. Läs mer om hemflytt hos Skatteverket.

Avsätt även tid för att ordna bostad, bank och annat som behövs när du är tillbaka i Sverige. 

Ta hjälp av din arbetsgivare

Om du har varit utsänd av ett svenskt företag så ska du se till att få hjälp av din arbetsgivare med allt du behöver för att flytta hem igen. Du kan också vända dig till ditt fackförbund.

Planera ditt arbete och ekonomi vid hemkomsten

Oavsett om du har ett jobb att komma tillbaka till eller ska söka nytt, kom ihåg att förbereda dig för att komma hem till arbetslivet i Sverige. Du kan behöva se över hur skatt och pension påverkas vid hemflytten.