Hoppa till huvudinnehåll

På arbetautomlands.se används kakor (cookies). Läs mer om hur det fungerar här.

Förbered hemflytten

Var beredd på att mycket kan ha ändrats i Sverige när du kommer tillbaka – i alla fall om du har varit borta länge. Det kan ha kommit nya regler och ändringar i samhället, vänner kan ha flyttat från stan och du kanske ser på Sverige med andra ögon än innan du åkte.

Checklista

Var beredd på att mycket kan ha ändrats i Sverige när du kommer tillbaka om du har varit borta länge.

Avsätt tid för administration i samband med att du flyttar tillbaka till Sverige.

Anmäl till Skatteverket att du vill flytta tillbaka till Sverige, om du inte är folkbokförd i Sverige längre. Det gör du via ett personligt besök på ett av Skatteverkets servicekontor. Om du har familj som flyttar med dig till Sverige ska alla i familjen följa med till servicekontoret.

Avsätt även tid för att ordna bostad, bank och annat som du behöver när du är tillbaka i Sverige.

Se till att få hjälp av din arbetsgivare med allt du behöver för att flytta hem igen.

Fråga ditt fackförbund om de kan hjälpa dig i flytten tillbaka.

Dokumentera staden du lämnar för Sverige igen – fotografera och skriv ned viktiga platser. Det kan kännas värdefullt för dig längre fram.

Ta reda på om du behöver säga upp dina utländska bankkonton när du lämnar landet.

Ta reda på vad som gäller angående upphörande av visum och andra ev. tillstånd.

Innan du reser
När du bokar din hemresa är det viktigt att du sparar alla dokument, med utresedatum och resehandlingar. De kan vara viktiga ur ett skatteperspektiv när du är tillbaka i Sverige igen, men också i landet du lämnar. Speciellt när det kommer till om du ska behålla din bostad i utlandet. 

För att minnas platsen du bott på kan det vara bra att dokumentera vardagen i landet du nu lämnar; allt från att fotografera ditt kvarter till att skriva ned favoritställen och vardagliga sysslor kopplade till landet du nu bor i. Det kan kännas värdefullt längre fram. 

Administration när du är i Sverige igen
Avsätt tid för administration i samband med att du flyttar tillbaka. Om du inte är folkbokförd i Sverige behöver du anmäla till Skatteverket att du vill flytta tillbaka. Det gör du via ett personligt besök på ett av Skatteverkets servicekontor. Om du har familj som flyttar med dig till Sverige ska alla i familjen följa med till servicekontoret. Avsätt även tid för att ordna bostad, bank och annat som behövs när du är tillbaka i Sverige. 

Överföring av pengar mellan svenskt och utländskt bankkort
När det kommer till din ekonomi bör du se över om du får behålla ditt bankkonto i utlandet eller om det ska sägas upp. Om du ska föra över pengar mellan ditt utländska bankkonto och ditt svenska får du ha ränteläget i åtanke. Ränteinkomster från utländska bankkonton efter din hemkomst måste deklareras i Sverige, därför bör du ta kontakt med utlandsavdelningen på din bank för att få guidning i hur du ska tänka.

Ta hjälp av din arbetsgivare

Om du har varit utsänd av ett svenskt företag så ska du se till att få hjälp av din arbetsgivare med allt du behöver för att flytta hem igen. Du kan också vända dig till ditt fackförbund.