Hoppa till huvudinnehåll

På arbetautomlands.se används kakor (cookies). Läs mer om hur det fungerar här.

Bostad vid hemflytt till Sverige

När du ska säga upp din bostad utomlands för att flytta hem igen finns det en del att tänka på. Läs vad du behöver ta tag i när du ska sälja eller säga upp din bostad utomlands och ordna en ny bostad i Sverige.

Checklista

Säg upp alla abonnemang.

Se till att betala alla räkningar för el, värme, vatten avlopp, sophantering, TV, internet etc. 

Se över anställningsavtal om du har använt dig av hemtjänster. 

Glöm inte att din eventuella deposition ska betalas tillbaka.

Räkna med att du kan skatta dubbelt om du säljer din utländska bostad efter att du kommit tillbaka till Sverige.

Tänk på att reavinsten baseras på valutakursen och kan därför bli annorlunda i svenska kronor.

Börja se över bostad i Sverige i god tid. 

Ring runt till privata hyresvärdar, ställ dig i bostadskö eller hyr i andra hand.

Säga upp hyresrätt utomlands

Var beredd på att en del hyresvärdar kan vara noga med att inspektera bostaden du lämnar. Resultatet kan påverka depositionen – som du inte får glömma bort att du ska få tillbaka! Vissa hyreskontrakt kan kräva att det behövs en specifik anledning till att du ska flytta – men att flytta tillbaka hem eller till något annat land brukar vara en godtagbar anledning.

Sälja bostadsrätt utomlands 

Att sälja sin bostad i ett annat land kräver att du har koll på en hel del. Till exempel behöver du sätta dig in i hur bostadsmarknaden fungerar, hur det går till vid en försäljning, hur reavinst- eller förlust beräknas och hur det ska deklareras. Du behöver också ta ställning till om du kan sälja bostaden innan du flyttar, eller ska vänta tills du kommit hem igen. 

Att sälja bostaden när du är tillbaka i Sverige påverkar beskattningen, både i Sverige och i landet du lämnat. Kontrollera vad som gäller för dig på Skatteverkets utlandsavdelning. När det finns dubbelbeskattningsavtal kan du oftast kvitta reavinstskatten utomlands mot svensk reavinst. 

Det är viktigt att veta att värdet på bostaden i svenska kronor avgör vad reavinsten blir i Sverige. Värdet beräknas med aktuell valutakurs vid köptillfället och säljtillfället. Beroende på valutakursen kan du därmed få en betydligt högre eller lägre vinst i svenska kronor, än i den utländska valutan.

Ordna ny bostad i Sverige

I Sveriges storstäder är det ofta svårt att hitta bostad. Att avsätta mycket tid för att leta är därför en förutsättning.

För att kunna låna till en bostad behöver du vara kreditvärdig i Sverige. Annars kan ett alternativ vara att hyra en bostad i andra hand direkt när du kommer hem, för att landa och känna efter var du vill bosätta dig.

Ta lån när du varit lokalt anställd i utlandet

Det kan ta tid få lån till en bostad kan när du har varit folkbokförd utomlands. Att du inte har haft någon inkomst i Sverige påverkar ju  kreditupplysningen som bankerna utgår ifrån när de beviljar lån. Om du däremot kan uppvisa ett anställningsintyg med inkomst och tillsvidareanställning kan det underlätta.