Hoppa till huvudinnehåll

På arbetautomlands.se används kakor (cookies). Läs mer om hur det fungerar här.

Bostad vid hemflytt till Sverige

När du ska säga upp din bostad utomlands för att flytta hem igen finns det en del att tänka på, både innan du ska åka hem och när du är i Sverige igen. Läs vad du behöver ta tag i när du ska sälja, säga upp och ordna en ny bostad i Sverige.

Checklista

Säg upp alla abonnemang.

Se till att betala alla räkningar för el, värme, vatten avlopp, sophantering, TV, internet etc. 

Se över anställningsavtal om du har använt dig av hemtjänster. 

Glöm inte att din eventuella deposition ska betalas tillbaka.

Räkna med att du kan skatta dubbelt om du säljer din utländska bostad efter att du kommit tillbaka till Sverige.

Tänk på att reavinsten baseras på valutakursen och kan därför bli annorlunda i svenska kronor.

Börja se över bostad i Sverige i god tid. 

Ring runt till privata hyresvärdar, ställ dig i bostadskö eller hyr i andra hand.

Säga upp hyresrätt utomlands

Var beredd på att en del hyresvärdar kan vara noga med att inspektera bostaden. Det kan då påverka depositionen, som du inte får glömma bort att du ska få tillbaka. Vissa bostadskontrakt kan kräva att det behövs en specifik anledning till varför du ska flytta – men att flytta tillbaka hem eller till något annat land brukar vara en godtagbar anledning.

Sälja bostadsrätt utomlands

Att sälja sin bostad i ett annat land kräver mer att tänka på. Dels behöver du sätta dig in i hur bostadsmarknaden fungerar, d.v.s. hur det går till vid en försäljning, hur reavinst- eller förlust beräknas och hur det ska deklareras.

Sälja bostad utomlands efter att du kommit hem

Att sälja bostaden när du är tillbaka i Sverige påverkar beskattningen, både i Sverige och i landet du lämnat. Kontrollera vad som gäller för dig på Skatteverkets utlandsavdelning. När det finns dubbelbeskattningsavtal kan du oftast kvitta reavinstskatten utomlands mot svensk reavinst. Det är viktigt att veta att värdet på bostaden i svenska kronor, med aktuell valutakurs vid köptillfället och säljtillfället, avgör vad reavinsten blir i Sverige. I och med valutakursen kan du därmed få en betydligt högre eller lägre vinst i svenska kronor, än i den utländska valutan.

Ordna ny bostad i Sverige

I Sveriges storstäder är det ofta svårt att hitta bostad. Att avlägga tid för att leta är därför en förutsättning.

För att kunna låna till en bostad behöver du vara kreditvärdig i Sverige. Annars kan ett alternativ vara att hyra en bostad i andra hand direkt när du kommer hem, för att landa och känna efter var du vill bosätta dig.

Ta lån som dotterbolagsanställd

Om du skulle behöva låna till en bostad kan det ta tid. Eftersom du varit folkbokförd utomlands har du inte haft någon inkomst i Sverige, vilket påverkar kreditupplysningen som bankerna utgår ifrån när de beviljar lån. Om du däremot kan uppvisa ett anställningsintyg med inkomst och tillsvidareanställning kan det underlätta.