Hoppa till huvudinnehåll

På arbetautomlands.se används kakor (cookies). Läs mer om hur det fungerar här.

Söka nytt jobb i Sverige

Börja ditt jobbsökande direkt när du börjar planera att flytta tillbaka till Sverige. Lista vilka erfarenheter och kontakter du tar med dig från utlandet och gör en plan för hur du ska aktivera dig om du inte får jobb direkt.

Checklista

Samla ihop ev. referenser, intyg och engagemang och skriv ned dem i ditt CV.

Sök jobb i Sverige så tidigt som möjligt. Det hjälper dig med återanpassningen till rutiner i det svenska samhället.

Sök upp om det finns några nätverk eller internationella klubbar i Sverige du kan bli en del av. Det kan vara bra att träffa likasinnande för att utbyta erfarenheter och tips.

Spara dina kontakter i utlandet och hör av dig emellanåt. De kan vara nyttiga att ha framöver.

 

Kontakta verksamheter du är intresserad att jobba på. Kontakta även rekryteringsföretag och skriv in dig på Arbetsförmedlingen.

Från anställning utomlands till anställning i Sverige
Att flytta tillbaka kan vara en stor omställning, speciellt om du varit lokalanställd på en plats med en arbetskultur som skiljer sig från den svenska. Men arbetet hjälper dig också att snabbt komma in i det svenska samhället igen, med allt från rutiner till sociala nätverk. 

Försök att söka jobb i Sverige så tidigt som möjligt. Skriv ned dina referenser från arbetet utomlands och ta kontakt med tilltänkta nya arbetsplatser och rekryteringsföretag. Skriv även in dig i Arbetsförmedlingen. 

Spara även dina kontakter i utlandet. Det kan vara nyttiga att ha framöver. Hör gärna av dig till dem emellanåt, för att inte tappa kontakten.

Tillbaka till det svenska arbetslivet efter en utlandstid som medföljande
För dig som varit medföljare är det viktigt att du samlar dina eventuella referenser, intyg och engagemang från utlandsvistelsen. Det kan vara allt från volontärarbete till föreningar, skola, styrelser med mera. De är bra att specificera i ditt CV för ett framtida jobb i Sverige.

Redan när ni börjar planera att flytta hem kan det vara bra att ta kontakt med tilltänkta arbetsplatser, rekryteringsfirmor och Arbetsförmedlingen i Sverige. Ett arbete är inte bara bra för ekonomin utan arbetsrutiner hjälper även till med återanpassningen i den svenska vardagen.