Hoppa till huvudinnehåll

På arbetautomlands.se används kakor (cookies). Läs mer om hur det fungerar här.

Skatt från utlandet

Så fort du planerar att flytta hem är det viktigt att du börjar planerar dina inkomster. Det är viktigt för att du ska undvika dubbelbeskattning – i det land du nu bor i och Sverige som du ska flytta tillbaka till.

Checklista

Ta reda på om Sverige har skatteavtal med landet du bor i.

Läs på om skatter för lön från utlandet och bostad i utlandet på Skatteverket.

Ta reda på vad du har för skattskyldighet för kvarvarande skatt i det land du ska flytta från.

Använd Skatteverkets tabell på kommuner för att se vad du får för skatt i den kommun du flyttar hem till.

För att undvika onödig beskattning är det viktigt att du listar eventuella inkomster från utlandet som du fortfarande kommer att ha kvar eller få när du är tillbaka i Sverige. Det brukar oftast röra sig om bostad och lön. När du har gjort det har du en uppsikt över vad som kan komma att dubbelbeskattas och kan då försöka styra det med din arbetsgivare och datum för flytten.

Du kan läsa mer om hur du undviker dubbelbeskattning hos Skatteverket.

Sveriges skatteavtal
Sverige har skatteavtal med flera länder. De avtalen kan du dra nytta av när du är skattskyldig för samma inkomst i Sverige som i landet du flyttat ifrån. En del länder har som regel att skattskyldigheten upphör så fort du lämnar landet, medan du hos andra kan vara skattskyldig i flera år efter att du kommit hem. Vad du har för kvarvarande skattskyldighet varierar helt enkelt från land till land. Hör med Skatteverket vad som gäller för dig och eventuellt din familj.

Skatt som medborgare i USA

För dig som bor i USA kan det vara bra att veta, att som medborgare och så kallad green card holder”, så beskattas du oavsett om du bor i landet eller inte. Så om du skulle flytta kan du räkna med att betala amerikansk skatt så länge du har kvar ditt medborgarskap och green card.