Hoppa till huvudinnehåll

Välkommen till den helt nya sajten arbetautomlands.se! Arbete pågår fortfarande, och vi vill gärna få dina synpunkter och förslag på förbättringar. Mejla oss på webb@ptk.se.

Ansök om allmän pension vid hemflytt

När du tjänat in pension under ditt utlandsjobb behöver du se över vad du behöver göra med dina utländska pensionsinkomster, tjänstepensionsförsäkringar och privata pensionsförsäkringar när du flyttar hem igen.

Checka av vad du bör göra inom pension:

Ansök om bidrag- och garantipension igen när du flyttar tillbaka, om du hade det innan du flyttade utomlands. Det gör du genom blanketten för allmän pension

Se över om du behöver skatta på din utländska pension, såsom pensionsinkomster, tjänstepensionsförsäkringar och privata pensionsförsäkringar.

Pension från utlandet
Alla inkomster som du tar med dig från utlandet behöver du deklarera i Sverige. Pensionsinkomster är en av dem. Innan du flyttar hem behöver du se över hur det fungerar att ta med sig utländsk pension hem till Sverige igen. 

Ansök om garantipension
Du som har garantipension och bidragspension behöver ansöka på nytt när du är tillbaka i Sverige. För inkomstpension, som är en del av den allmänna pensionen, behövs däremot ingen anmälan till Pensionsmyndigheten när du flyttar hem.

Garantipensionen är även den en del av den allmänna pensionen, men räknas som ett grundskydd och gäller bara dem som haft låg inkomst under sitt arbetsliv i Sverige. Du ansöker om garantipension igen genom att fylla i blanketten om allmän pension.