Hoppa till huvudinnehåll

På arbetautomlands.se används kakor (cookies). Läs mer om hur det fungerar här.

Pension från utlandet

Om du har tjänat in pension under ditt utlandsjobb behöver du se över vad du behöver göra med dina utländska pensionsinkomster, tjänstepensionsförsäkringar och privata pensionsförsäkringar när du flyttar hem igen.

Checklista

Ansök om bidrag- och garantipension igen när du flyttar tillbaka, om du hade det innan du flyttade utomlands. Det gör du genom blanketten för allmän pension

Se över om du behöver skatta på din utländska pension, såsom pensionsinkomster, tjänstepensionsförsäkringar och privata pensionsförsäkringar.

Pension från utlandet
Alla inkomster som du tar med dig från utlandet behöver du deklarera i Sverige. Pensionsinkomster är en av dem. Innan du flyttar hem behöver du se över hur det fungerar att ta med sig utländsk pension hem till Sverige igen. 

Ansök om garantipension
Du som har garantipension och bidragspension behöver ansöka om det på nytt när du är tillbaka i Sverige. För inkomstpension, som är en del av den allmänna pensionen, behövs däremot ingen anmälan till Pensionsmyndigheten när du flyttar hem.

Garantipensionen är även den en del av den allmänna pensionen, men räknas som ett grundskydd och gäller bara dem som haft låg inkomst under sitt arbetsliv i Sverige. Du ansöker om garantipension igen genom att fylla i blanketten om allmän pension.